Radio stations USA                                                                                              header

         

Radio op zolder gevonden ?

Oude radio gekregen of gevonden?. 

 

Het komt vaak voor dat bij Opa en Oma of Pa en Ma op zolder nog een oude radio staat. het is aannemelijk te maken dat de radio er al jaren staat. 30 tot 40 jaar is heel gebruikelijk. Vaak zijn ze hier op zolder of in de schuur beland toen een nieuwe transistor toren werd aangeschaft. Misschien heb je als kind nog wel aan de knoppen mogen draaien en dat groene oog had echt wel iets magisch.

Wat beslist niet te doen

En dan komt de dag dat om een of andere reden het huis leeg wordt gehaald en deze radio weer bovenwater komt. De verleiding is groot om de stekker gelijk maar in het stopcontact te steken en te kijken of er nog geluid uitkomt. De radio was immers werkend opgeborgen.

Doe dat dus nooit en dat geldt niet alleen voor een oude radio, maar voor elk elektrische apparaat.

 

Als eerste, schoonmaken. Zuig of blaas het verzamelde stof uit de radio. Het chassis en de binnenkant is te bereiken via een serviceluik aan de onderzijde en door het verwijderen van de achterwand. Deze zitten met kleine schroeven vast.

 2 linkerhanden?. Er zijn nu eenmaal mensen die totaal geen technische- of knutsel vaardigheden hebben. Gebruik de radio dan maar niet om deze vaardigheid te oefenen op de radio. Kijk eens achterop het chassis, daar staat altijd wel een fabrikant, merk en typenummer op. zoek op internet deze maar eens in en een schat aan informatie over de radio komt te voorschijn.

 Als de radio stofvrij is mag dan de stekker er dan in? Nee nog niet. In de radio zitten onderdelen, die noemen we condensatoren die er niet van houden als ze lang stil hebben gestaan om gelijk de volle netspanning voor hun kiezen te krijgen.

Hoe dan wel.

De radio moet langzaam weer wennen aan de spanning. dit kan door met een lage spanning te beginnen en deze steeds iets hoger op te voeren. Of de radio na deze voorzichtige opstart dan ook werkt is niet zeker, maar we maken het in ieder geval niet erger. Als je een beetje technisch bent kun je een eenvoudig hulpmiddel zelf maken. We hebben een fitting nodig met een ouderwetse gloeilamp van ongeveer 75 Watt, een fitting, stekker er een contrastekker als laatste een stuk 2 aderig snoer. (tweelingsnoer is het handigst. en gebruik materiaal zonder randaarde.

Monteer an het ene eind de stekker en aan het ander eind de contrastekker, zoals bij een verlengsnoer. Dus een korte verdeeldoos zou ook gebruikt kunnen worden. Knip ergens 1 draad door tussen de stekker en de contrastekker, de andere intact laten. De fitting heeft 2 aansluitingen en die monteren we aan de 2 draadeindjes en schroeven de lamp in de fitting.

Daar gaan we dan.

Zet de radio op een droge plek, zit het achterschot en het serviceluik er weer op? JA, dan gaan we verder. steek de stekker van de radio in de contrastekker en de stekker in het stopcontact.

LET NU OP. Zet de radio aan met de knop om de radio aan te zetten. bij vooroorlogse toestellen is datt meestal een schakelaar op de meest linker knop waar ook het volume meer geregeld wordt of met een van de toetsen aan de voorkant. De lamp begint even redelijk fel te branden en zodra de radio warm wordt, buizen he, neemt de verlichtingssterkte af. Dat is goed. Als de lamp na en minuut nog steeds even fel brand als in het begin. STOP er DAN MEE. Nu is de hulp van een technicus nodig.

Als de lamp wel zwakker is gaan branden laat je de radio gewoon een paar uur zo aan staan. Soms hoor je al wat gebrom, de schaalverlichting kan flauw branden, en zolang er geen stank of rookwolken uitkomen is de radio een paar uur bezig weer op gang te komen..

Na pak weg 2 a 3 uur ( dit is een richtlijn, kan ook langer zijn) kan de radio rechtstreeks in het stopcontact. Doe een stukje draad in de antenne ingang aan de achterzijde en probeer maar of er iets te ontvangen is.  Is er helemaal niet te horen, raadpleeg dan een technicus.

Het kan gebeuren dat de radio helemaal geen teken van leven geeft via de lamp sessie. Ook dan is er meer aan de hand. 

Je zou ook dit nog kunnen lezen.

Wakker kussen van doornroosje

Afdrukken E-mailadres

JoomImages

  • IMG_0804
  • Fotograaf: H. van 't Kruis
  • Categorie: Philips B7X63A
  • Downloads: 0
  • Omschrijving: Diverse B7X63A revisie, meerdere toestellen

JoomTreeview